Това лято за 4-та поредна година се проведе летния бал на брокерите организиран от НСНИ
“Брокери и приятели”.

Повече подробности за събитието можете да разберете в статия “Oikia.com е медиен партньор на Летен бал “БРОКЕРИ и ПРИЯТЕЛИ”.

Като медиа, Oikia.com – основен партньор и спонсор на събитието, осигури снимачен екип и репортер на място, които зададоха множество интригуващи въпроси на агенциите. Днес ви представяме една част от зададените въпроси и отговори, които скоро ще можете да откриете и в нашите социални мрежи.

Агенция “Имотека”

Попитахме брокер от Агенция “Имотека” : Кой е най- предпочитания квартал за живеене в град Варна?

Отговор: Строго относителен остава въпросът кой е най-добрият квартал за живеене. Човек преминава през най-различни периоди през живота си, в които приоритетите му се изменят. Младите хора под 30г възраст желаят да живеят в по-централен район, защото са привлечени от удобствата с които разполага. Тези, които са задомени обаче насочват вниманието си към квартали с устроена инфраструктура подходяща за деца, в които децата да израстват и да имат подходящата социална среда. Да имат бърз достъп до детски учебни заведения, площадки, паркове и прочие. По финансово заможните се насочват към Левски Бриз и Чайка, а тези които искат да получат повече за парите си избират райони като Възраждане и Младост.
Чайка държи приза за най-високи цени сред кварталите на Варна, като тази титла е спечелена заради бързия достъп до центъра на Варна, зелените околоблокови пространства, свободното паркиране и близостта му до морската градина.

Агенция “Адмирал”

Брокерите от Агенция “Адмирал” бяха така любезни и дадоха страхотни отговори на следните въпроси:

1.Има ли промяна в поведението на клиентите на пазара на недвижими имоти?

През последните години клиентите стават доста по-информирани и запознати с пазара. Те имат повече претенции и са по-внимателни при вземането на решения. Все по-често виждаме как купувачите искат да посетят повече огледи, преди да направят окончателния си избор. Това води до по-бавен процес на взимане на решения, като клиентите обмислят внимателно всяка опция.

Дигитализацията и лесният достъп до информация също играят голяма роля в този процес. Виртуалните огледи и онлайн консултациите стават все по-популярни, предоставяйки удобство и възможност за по-добро информиране. Гъвкавостта и персонализираният подход са ключови за удовлетворяване на съвременните клиенти.

Увеличението на цените през последните години прави избора на недвижими имоти все по-труден. Високите цени са предизвикателство за потребителите и инвеститорите, изискващи добре обмислени решения.

Въпреки това, инвестирането в недвижими имоти продължава да бъде привлекателна възможност, особено във времена на икономическа нестабилност.

2. Тенденции в покупките? Какви имоти се търсят – повече апартаменти, по-малко парцели и къщи, вили.

Съвременният пазар на недвижими имоти показва ясен тренд в предпочитанията на купувачите – увеличеното търсене на апартаменти. Тези жилищни единици са избор номер едно за млади семейства, инвеститори и хора, които ценят удобството и функционалността, които предлагат. Апартаментите са привлекателни благодарение на тяхната централна локация, близост до градски удобства и сигурността, която предоставят.

След периода на COVID-19, забелязваме значително увеличение на търсенето към къщите, които се оказват икономически и емоционално удобни за семействата. Въпреки това, високите цени на къщите създават предизвикателство за мнозина, които се стремят към тази жилищна форма.

Във Варненска област забелязваме недостиг на парцели, което допълнително подчертава желанието за разширяване и инвестиции в имоти.

3. Тенденции в пазара на търговски обекти?

Търговските обекти също претърпяват интересни тенденции в съвременния пазар на недвижими имоти. В последните години забелязваме нарастващо търсене към малки до средни по големина магазини и офиси, които предлагат удобство и достъпност за различни видове бизнес дейности.

Търговските имоти в централни и популярни райони са особено въздействащи, като покупателите са наясно със силните страни на такива инвестиции. Социалният и технологичен напредък води до по-голямо разнообразие в търговските обекти, като подобряват условията за потребителите и наемателите.

4. Каква част от сделките се извършват чрез финансиране с ипотечен кредит? Място на банките в пазара на НИ.

Ипотечните кредити играят все по-значима роля в пазара на недвижими имоти. Все повече клиенти избират да финансират своите покупки чрез ипотечен кредит, благодарение на изключително ниските лихвени проценти и удобството, което този вид финансиране предлага.

Това разширява възможностите за покупка на недвижими имоти и предоставя на клиентите гъвкавост при управлението на финансите им. Ипотечните кредити са особено полезни за тези, които търсят да закупят жилище за лично ползване или за инвестиция като същевременно се наслаждават на ниските лихви.

Високите цени на наеми в град Варна играят важна роля в решението на мнозина да закупят собствен имот. много наематели започват да разглеждат опциите за покупка на имот, което често се излиза по-изгодно в дългосрочен план.

Притежаването на собствен дом или апартамент не само че предоставя стабилност и сигурност, но и е инвестиция в бъдещето. С растежа на цените на наеми, мнозина са мотивирани да преценят своите възможности за придобиване на имот във Варна, който да отговаря на техните нужди и финансови възможности.

5. Кой е най-добрият квартала за живеене във Варна?

Изборът на най-добрия квартал за живеене във Варна зависи от различни предпочитания и нужди на индивидуалния жител. Варна е голям град с разнообразни квартали, всеки със свои уникални характеристики. Причини , поради които хората се съобразяват при избора на квартал за живеене във Варна:
1. Транспортна достъпност: Важно е да се анализира удобството на транспортната мрежа и достъпността до работното място, учебните заведения и други важни места.
2. Удобства и инфраструктура: Кварталите с развита инфраструктура, като училища, детски градини, магазини, болници и спортни обекти, често са предпочитани за удобството, което предлагат.
3. Сигурност: Живеенето в квартали с добра репутация по отношение на безопасността може да бъде решаващо за много семейства.Или избора на жилище в сграда тип затворен комплекс.
4. Жилищни условия и цени: В зависимост от бюджета и претенциите, квартали с различен стил на жилищната застрояване и разнообразие от имоти могат да бъдат предпочитани за различни потребители.
5. Културен и социален живот: Близост до културни и забавни заведения, паркове и други обществени места може да бъде решаващо за хора, които ценят социалния и културен аспект на живота.
6. Екологична среда и зеленина: Наличието на паркове, зелени площи и близост до природни зони може да е важно за тези, които ценят здравословния начин на живот и контакта с природата.

Всички обяви на Агенция “Адмирал”.

Агенция “RE/MAX Dream”

Членство – RE/MAX Dream е част от най-голямата и утвърдена неправителствена организация в България, обединяваща коректни агенции и професионалисти в областта на недвижимите имоти – Национално Сдружение Недвижими Имоти (НСНИ) от 2024 г. Членството предоставя значителни ползи за брокерите и агенциите за недвижими имоти. Като част от тази структура RE/MAX Dream  използва възможностите за споделяне на идеи и възгледи, авторитета и легитимността на организацията, както и достъпът до национална и международна бизнес мрежа и информация, свързана с пазара на недвижими имоти, което подобрява професионалната среда и допринася за развитието ни в сектора. Сдружението предоставя допълнителна подкрепа в бизнеса чрез организиране на събития и обучения, предлага специални отстъпки от партньори и защитата на интересите на членовете си на национално и европейско ниво.

1.Има ли промяна в поведението на клиентите на пазара на недвижими имоти?

Промените в поведението на клиентите на пазара на недвижими имоти са забележими през последните години. След периода на бурен растеж, причинен от пандемията от COVID-19, пазарът започна да се стабилизира. Купувачите станаха по-взискателни към качеството и местоположението на имотите, като се наблюдава засилен интерес към новото строителство. Технологичните иновации в строителството и използването на висококачествени материали също оказват влияние върху предпочитанията на клиентите.

2.Тенденции в покупките? Какви имоти се търсят – повече апартаменти,
по-малко парцели и къщи, вили?

В последните години на имотния пазар в България се наблюдава тенденция към предпочитание на жилищата в затворени комплекси. Според анализите, двустайните и тристайните апартаменти са сред най-търсените имоти, като те предлагат удобство и функционалност за живеене. Интересът към къщи и вили също е приръстен, особено в контекста на пандемията, която насърчи хората да търсят по-просторни и отдалечени от градския шум домове. Въпреки това, апартаментите остават водещи по отношение на търсенето, особено в големите градове като София и Пловдив, където пазарът е особено активен. Тази тенденция е подкрепена от фактори като достъпността до ипотечно кредитиране, ръста на заплатите и спестяванията на домакинствата, както и демографските процеси, които влияят на динамиката на жилищния пазар.

3.Тенденции в пазара на търговски обекти?

Пазарът на търговски обекти в България преживява интересни промени, като се адаптира към новите реалности след пандемията и се сблъсква с предизвикателствата на високата инфлация и измененията в лихвените проценти. Според анализи, публикувани в специализирани издания, секторът показва устойчивост, като се наблюдава активност както в строителството, така и в търговията, въпреки първоначалните опасения от силно отражение на COVID-19 пандемията. Локалните търговци се фокусират върху разширяване на мрежата от магазини и привличане на нови клиенти, като внедряват иновации и се конкурират успешно с международните вериги. Отчетен е и лек ръст на наемите на търговските площи, особено при дискаунт веригите, което подчертава активността на пазара. Въпреки това, наемните нива на главните търговски улици в София отбелязват спад, което показва различната динамика в различните сегменти на пазара. Тези тенденции отразяват адаптивността и динамиката на пазара на търговски обекти в България, като предоставят възможности за развитие и инвестиции в бъдеще.


4.Кой е най-добрият квартала за живеене във Варна?

Въз основа на наличната информация, кварталите Бриз, Изгрев и Галата се открояват като привлекателни райони за живеене във Варна. Бриз е динамичен квартал с много нови луксозни сгради, намиращ се близо до курорта Св. Св. Константин и Елена и с лесен достъп до центъра на града. Изгрев предлага спокойствие и зеленина, с някои части на квартала, които разкриват великолепни гледки към Варна, Черно море и Варненското езеро. Галата, въпреки че е най-малкият квартал, е оценен като един от най-добрите за живеене, разположен на нос със същото име и заобиколен от диви, скалисти плажове. Владиславово също предлага интересни възможности, особено зоната около местния горски масив, който е с богати възможности за пешеходен туризъм и предлага впечатляващи гледки към града.

5.Значение и място на професията брокер в
живота.

Професията брокер е изключително динамична и предизвикателна, като изисква отлични комуникативни умения и дълбоко разбиране на пазара на недвижими имоти. Брокерите са ключови фигури в процеса на купуване, продажба или наемане на имоти, като действат като посредници между продавачи и купувачи. Те трябва да са добре информирани за текущите пазарни тенденции, да имат способността да оценяват имоти и да преговарят условията на сделките. За да бъдат успешни, брокерите трябва да се ангажират с непрекъснато обучение и усъвършенстване на своите умения, както и да развиват стратегии за индивидуален подход към всеки клиент.

6.Поведение, отношение и лоялност към професията от
клиенти/продавачи и купвачи, строители – Как се променя през годините?

През последните десетилетия, професията брокер претърпя значителни промени, особено в България след промените през 1989 година. Стандартите за професионализъм и обслужване на клиентите се повишиха, като се наложиха нови изисквания за квалификация и обучение на брокерите. Развитието на пазара и нарастването на конкуренцията доведоха до това брокерите да не са просто посредници, а да станат експерти в намирането на най-добрите възможности за своите клиенти. Важно е брокерите да развиват своите умения, да следят пазарните тенденции и да се стремят към перфекционизъм във всяко отношение на работата си. В големите агенции за недвижими имоти, брокерите често са специализирани в определена сфера, докато в по-малките агенции те сътрудничат за всеки тип сделка с недвижим имот. Професията предлага динамичност и възможност за развитие, но изисква и постоянно учене и адаптиране към новите условия на пазара. Промяната е положителна – все по-често ни търсят и ни се доверяват, оценяват дейността ни.

Промените в професията брокер последните години са значителни и могат да бъдат оценени като положителни. Брокерите играят ключова роля в улесняването на сделки с недвижими имоти, като са важен партньор за клиентите в търсенето на подходящи жилища, офиси или търговски обекти. С развитието на пазара и нарастването на конкуренцията, професията става все по-взискателна, което налага от брокерите да бъдат добре информирани, прецизни и да имат индивидуален подход към всяка сделка. Въпреки предизвикателствата, професията предлага възможности за развитие и успех за тези, които са готови да инвестират в своето обучение и умения.

Агенция ”S Properties”

Ето какво отговори брокер от Агенция ”S Properties”

1.Тенденции в покупките? Какви имоти се търсят – повече апартаменти, по-малко парцели и къщи, вили.

Истината е, че COVID-19 пандемията засили много интереса към извънградски имоти, който може би беше позамрял от последната криза или поне не с такава инерция за маса купувачи. Проблем обаче се оказва слабо развитата инфраструктура, липсата на транспорт, магазини, аптеки, болници в близост на околните села и местностите. Това може би е и причината все още превес в търсенето да вземат апартаментите, тъй като при тях нещата са доста по улеснени от към това естество. За в бъдеще желанието към извънградски имоти ще расте и тенденциозно сме хванали посоката и примера на Западна Европа. Просто трябва (видимо се случва вече в някой региони) да напредваме в развитието на инфраструктурата и обкръжаващата среда. Интереса към големия град, забързания живот, липсата на зеленина, мръсния въздух и куп други фактори ще намалява и способността на купувачите ще става все по-малка, заради високите цени на жилищата.

2.Тенденции в пазара на търговски обекти?

Във Варна търсенето на търговски обекти не бих казал, че се радва на голям интерес. Факт за това са празните помещения по големите търговски улици на града. Предлагане има и най-често то се превръща в аптека (на топ локациите, ъглови помещения с огромен потенциал), хранителен магазин или магазин за цигари и алкохол. Предвид слабата бизнес среда на града (на фона на Пловдив и София), собствениците предпочитат да са под наем или насочени онлайн и работещи от вкъщи (ако позволява бизнеса, разбира се), от колкото да затварят средства в собствен имот.

3.Тенденции в новото строителство – много интересна тема – тази година цените на новото строителство на зелено са като цените на готов продукт – с Акт 16. Разбива се мита, че на зелено можеш да купиш на по-ниска цена. Няма възможност за спекулативни сделки, които се наблюдава през последните 5-6 години. – да купиш на зелено и да продадеш на почти двойна цена след 1-2 години.

Безспорен факт е, че цените на новото строителство скочиха много и това до голяма степен е породено от все по дефицитното предлагане на парцели и тяхната абсолютна стойност или процентно обещетение. Като се има в предвид, че двустаен апартамент, в готова сграда по БДС под 90 000€ и тристаен със същите параметри под 150 000€ няма, а в предлагането на зелено все още може да се срещнат цени за двустайни по 70 000€ и тристайни по 115-120 000€ не съм съгласен, че опцията за по ниска крайна цена и спекулативна сделка е все по-невъзможна. Плюс това трябва да вземем предвид и предстоящия основен фактор, който ще повлияе на пазара и това е влизането в еврозоната. Първо страха в хората от милиардите „под дюшеците“, който ще се чудят как да превалутират или превърнат в актив, заливането на икономиката с огромните маси, които ще се освободят от БНБ, развитието на търговията и според мен нарастващия интерес на чуждестранни инвеститори, който ще се умножи за в бъдеще, ще доведе до още по-голямо поскъпване на цените и сегашните на зелено ще бъдат подплатени с неколкократно умножаване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *