Ако ви предстои покупка на парцел, важно е да вземете под внимание няколко ключови аспекта, за да сте сигурни, че теренът, който закупувате, е подходящ за вашите нужди и няма да ви създаде проблеми в бъдеще. 

1. Проверете регулацията на имота 

Какво означава имот в регулация? Имот в регулация се отнася за терен, който е включен в градоустройствения план на населеното място и има определено предназначение, като например жилищно строителство, търговски обекти и други. Това означава, че за имота са определени граници, начин на застрояване и предназначение, които трябва да се спазват.

2. Оценете големината на имота 

След като сте сигурни, че имотът е в регулация, следващата стъпка е да оцените дали размерът на терена отговаря на вашите нужди. Важно е да прецените дали площта на имота ще ви позволи да осъществите всичките си планове – например изграждане на къща, гараж, градина или друг обект. Съобразете големината на парцела с изискванията на местния устройствен план, които може да включват минимална площ за застрояване. 

3. Проверете собствеността и възможни тежести

Важно е да проучите колко собственици има теренът, който искате да закупите. В случай, че има множество собственици, процесът на покупка може да се усложни, тъй като ще трябва да получите съгласие от всички тях. Проверете дали има някакви тежести върху имота – например ипотеки, сервитути или други правни ограничения, които могат да възпрепятстват строежа. Също така, уверете се, че няма разминаване между кадастралния план и регулацията, тъй като това може да доведе до допълнителни разходи и проблеми при строителството.

4. Уверете се, че имотът има необходимите комуникации

Задължително направете справка дали имотът разполага с необходимите комунални услуги като водоснабдяване, електроснабдяване и газификация. В случай, че няма необходимите комуникации, уточнете дали е възможно тяхното изграждане и какви биха били свързаните с това разходи.

5. Оценете особеностите на терена

Обърнете внимание на денивелацията на терена, т.е. разликата във височината на различни точки от имота. Значителна денивелация може да затрудни строителството и да увеличи разходите. Освен това, важно е ослънчаването на имота – трябва да знаете къде и кога през деня слънцето огрява терена, за да можете да планирате правилно разположението на бъдещите сгради. Не на последно място, уверете се, че имотът има добро отводняване, тъй като лошото отводняване може да доведе до наводнения и други проблеми.

6. Проучете локацията и бъдещите ви съседи

Локацията е от решаващо значение за неговата стойност и вашето удобство. По този начин ще разберете какви са плановете за развитие на района, в който се намира имотът – дали в близост ще бъдат изградени нови пътища, търговски обекти или други съоръжения. Опознайте ѝ бъдещите си съседи, ако е възможно, за да имате представа за средата, в която ще живеете.

Автор: Антония Богданова 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *