Инвестирането в ново жилище е значима стъпка за всеки човек, съпроводена от множество въпроси и решения. Една от най-важните части при процеса е разбирането на различните етапи строителство и съответните актове, които гарантират качеството и безопасността на бъдещия ви дом. А ето кои са те: 

Акт 14: Приемане на конструкцията 

Акт 14 е първият значим документ в процеса на строителството, който удостоверява, че сградата е достигнала етап на „груб строеж“. Това означава, че конструкцията на сградата е завършена, включително стените, покривът и основната носеща конструкция. Защо е важен? 

  • Потвърждава, че строежът е стабилен и безопасен до този етап;
  • Позволява на инвеститорите да започнат продажбата на имоти в сградата;
  • Осигурява основата за следващите етапи на строителството.

Акт 15: Завършване на строителството 

Акт 15 е документ, който констатира, че строителството на сградата е напълно завършено. Той се съставя от строителя, инвеститора, строителния предприемач, технически правоспособните лица по всички части на проекта, както и лицето, упражняващо строителен надзор. Също така в подписването участват проектантите, лицензиантите по смисъла на Закона за енергетиката и енергийната ефективност, концесионерите и представители на експлоатационните дружества. Защо е важен? 

  • Удостоверява, че строежът е изпълнен съобразно одобрените проекти и технически изисквания;
  • Установява състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация;
  • Служи като основа за съставяне на следващия протокол – Акт 16.

Документът се подписва от компетентните длъжностни лица, строителите, проектантите, представители на експлоатационните дружества и собствениците

на обекти в сградата. Това гарантира, че всички участници в строителния процес са съгласни със състоянието на сградата. 

Акт 16: Въвеждане в експлоатация 

Акт 16 е последният документ в процеса на строителството, който удостоверява, че сградата е годна за ползване. Това е протокол, който се издава след проверка от приемателна комисия, включваща представители на различни контролни органи и експлоатационни дружества. Защо е важен? 

  • Позволява на собствениците да се нанесат в своите нови жилища;
  • Удостоверява, че всички строителни работи са завършени според изискванията и нормите за безопасност;
  • Дава право на сградата да бъде присъединена към градската инфраструктура (вода, електричество и др.).

Познаването на различните етапи на строителството и съответните актове е от съществено значение за всеки, който планира да купи ново жилище. Тези документи гарантират, че вашият нов дом е построен по всички стандарти за качество и безопасност. Ако разбирате значението и процеса на издаване на Акт 14, Акт 15 и Акт 16, ще бъдете по-информирани и уверени в своя избор на жилище. 

Автор: Антония Богданова 

За да научите още полезна информация свързана с недвижимите имоти, следете нашите статии всяка сряда в категория “Имотни съвети”.

За още разнообразни и интересни статии, може да разгледате и другите категории в Oikia.com/News“Интересно и полезно”“Маркетинг и реклама”“Имоти”; “Партньори”“Събития”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *